Toată lumea își dorește eficiență energetică, și pe hârtie este foarte ușor să obții economii substanțiale, dar dacă ești direct implicat în monitorizarea performanței energetice, știi foarte bine câte detalii și piedici ascunse stau în calea implementării planului de pe hârtie.

Sigur că principala cale de a obține eficiența energetică este optimizarea liniilor de producție. Dacă deja ai făcut asta, probabil nu vezi ce ai mai putea îmbunătăți. Dacă încă te lupți să obții bugete de investiții sau fonduri nerambursabile, din nou ești legat de mâini.

Și totuși, diferențele de eficiență energetică de la o șarjă de producție la alta sunt dovada că este loc de mai bine.

Firmele japoneze reușesc să obțină eficiențe energetice mai bune de la un an la altul și cu siguranță nu își modernizează anual tehnologiile de producție. Sursele creșterii permanente ale eficienței japoneze sunt disciplina și controlul. Știi de altfel și tu că dacă ai putea fi tot timpul peste tot, eficiența energetică ar crește. Te poate ajuta un sistem monitorizare consumuri energetice.

Iată care sunt cele 4 reguli simple dar esențiale pentru eficiență energetică, validate de cei care au reușit să controleze eficiența energetică din fabricile lor, și care pot ajuta și pe tine să obții randamente energetice mai bune.

1.

Pornește de la realitatea obiectivă și construiește modele optime de consum

Un bilanț energetic periodic este un început, și poate genera niște măsuri corective bune, dar nu este suficient, pentru că nu acoperă toate situațiile de producție. Pentru o analiză corectă ai nevoie de date pe termen lung, pentru fiecare linie și fiecare etapă de producție în parte. Un sistem monitorizare consumuri energetice înseamnă sub-contorizare, telemăsură și analiza pe fluxuri de producție a consumurilor de energie electrică, abur, aer comprimat, gaze naturale și gaze tehnice.

După ce ai făcut o analiză obiectivă, treci la pasul următor – construiește modele optime de consum. Pentru aceasta trebuie să identifici practic punctele din proces în care consumul fluctuează, și factorii care generează aceste fluctuații. Pare complicat, dar există soluții care te pot ajuta.

Dacă ai putea suprapune curbele de consum ale fiecărui ciclu de producție din perioade diferite de timp, cât timp și efort ți-ar lua să construiești modele optime de consum?

Există platforme software, BlueMonitor este una dintre ele, care culeg datele de consum, generează curbe de consum pe linia de producție și pe perioada de timp alese de tine, și suprapun curbele de consum din diverse perioade, pentru a te ajuta să identifici modelele optime de consum.

Sună costisitor? Nu trebuie neapărat să fie așa! Aplicația de SMART metering BlueMonitor, de exemplu, este disponibilă și ca serviciu în Cloud. Practic, plătești un abonament lunar fix, și ai acces online la datele tale reale și la toate instrumentele de analiză și control, fără să-ți bați capul cu administrarea și securitatea platformei.

După ce ai construit modelele optime de consum și procedurile de lucru pentru a menține permanent consumurile în pattern-urile optime, treci la pasul următor – implementarea planului de eficiență energetică.

2.

Un plan de eficiență energetică dă rezultate doar dacă este aplicat!

Se spune că nu este greu să faci ordine, ci să menții ordinea.
Ai construit modelele optime de consum energetic și procedurile de lucru, ai instruit oamenii, de ce nu apar rezultatele? Pentru că fiecare abatere de la procedurile de eficiență energetică pe care le-ai construit este justificată, și deși poate tu ai fi găsit o soluție mai bună, ai aflat abia după ce faptul era consumat.

Este desigur imposibil să fii peste tot în același timp, dar, din nou, există soluții. Ai probabil un soft de pontaj automat, un soft de gestiune și de facturare, de ce nu ai avea și un soft care să-ți monitorizeze permanent producția și consumurile energetice ?
Până la urmă, producția este cea mai importantă într-o fabrică!

BlueMonitor nu este singurul sistem monitorizare consumuri energetice din lume, dar fiind creat de noi, îl cunoaștem cel mai bine, de aceea îl dăm mereu ca exemplu. În plus, l-am văzut la lucru, și l-am dezvoltat pe cerințele specifice ale clienților noștri, deci este adaptat perfect nevoilor din industria din România anului 2020.

Cum te ajută BlueMonitor să monitorizezi centralizat implementarea planului energetic? Aplicația de monitorizare inteligentă a consumurilor energetice verifică automat încadrarea în modelul optim de consum construit de tine, și te alertează în timp real, prin e-mail sau SMS, la abateri de la curba optimă, ca să poți interveni la timp.

Ai un dispecerat care monitorizează permanent situația producției și consumul energetic ? BlueMonitor îi va afișa o alertă în interfața de monitorizare, și va jurnaliza confirmarea acesteia de către dispecer, ca tu să știi cine și când a preluat problema spre rezolvare.

3.

Nu neglija parametrii de producție

Faptul că utilajele și liniile de producție din fabrică sunt inteligente și își monitorizează activitatea nu este suficient. Pentru a avea cu adevărat control, trebuie să ai permanent imaginea de ansamblu, actualizată la minut.
Indiferent dacă faci sau nu investiții în tehnologii de acţionări cu turaţie variabilă, reducerea pierderilor în reţele de aer comprimat, compensarea factorului de putere, optimizarea arderii la cuptoare, optimizarea funcţionării instalaţiilor şi fluxurilor tehnologice, monitorizarea permanentă a parametrilor de producție și monitorizarea regimurilor de lucru ale utilajelor este esențială.

De ce este important să monitorizezi permanent parametrii de producție? Pe lângă parametrii implicați direct în eficiența energetică a producției, semnalarea unor dezechilibre electrice de exemplu, poate salva un utilaj în pericol să se defecteze. Dacă ai o platformă de monitorizare a producției industriale all-in-one poți să estimezi corect necesitatea unei intervenții de mentenanță preventivă pentru un utilaj.

Și nu în ultimul rând, monitorizarea parametrilor de funcționare a utilajelor te ajută să prioritizezi investițiile în optimizări energetice. Poți identifica imediat măsurile cele mai rapide de creștere a eficienței energetice prin investiții, astfel încât acestea să se amortizeze cât mai repede din economiile realizate la facturile de utilități.

4.

Controlează permanent situația

Creșterea eficienței energetice este un proces continuu.

Un audit energetic periodic îți poate indica direcțiile majore de eficientizare, și măsuri pe care le aplici sau nu, în funcție de bugetul disponibil, dar nu trebuie să pierzi din vedere ajustările de proces care dictează de fapt performanțele zilnice.

Dincolo de încadrarea în modelele optime de consum și de controlul parametrilor de producție, un sistem de monitorizare a consumurilor energetice și a parametrilor de producție îți oferă o imagine de ansamblu permanent actualizată și te ajută să faci „reglajul fin” al proceselor.