Sterk Plast

Institutul de Cercetare-Dezvoltare

pentru Ecologie Acvatică, Pescuit

și Acvacultură Galați

Profil: Instituție de Cercetare
Localizare: Galați

Despre I.C.D.E.A.P.A. Galați

Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați este o prestigioasă instituție de cercetare cu rezultate remarcabile în domenii precum acvacultură și bioresurse acvatice, ecologie acvatică, hidrochimie și calitatea apei, hidrobiologie, patologie și toxicologie acvatică, etc., permanent preocupată de dezvoltarea și diseminarea tehnologiilor superioare de producție în domeniul piscicol.

Tele-medicina pentru pești – o provocare…

Cercetătorii Institutului gălățean au dorit să vină în întâmpinarea nevoilor sectorului de producție piscicolă cu un sistem avansat de dignoză tehnologică de la distanță, care să permită analiza multidisciplinară, diagnoza și consilierea pentru intervenție și remediere rapidă în probleme de dezechilibre ale ecosistemului acvatic. 

  • Analiza de la distanță, în timp real, a parametrilor fizici ai apei: temperatură, turbiditate, conductivitate, adâncime/nivel, nivelul radiației solare, etc.

  • Analiza de la distanță a parametrilor chimici actuali ai apei: pH, oxigen dizolvat, concentrație de amoniac, clor liber, metan, hidrogen sulfurat, monoxid de carbon.

  • Analiza automată a parametrilor biologici ai mediului acvatic: clorofila A, alge albastre, materie organică dizolvată.

  • Acces video de la distanță la analiza microscopică in situ pentru diagnoză microbiologică rapidă.

  • Rapoarte și grafice de evoluție a parametrilor monitorizați, generate automat sau la cerere.

BlueMonitor – o soluție SMART !

Soluția proiectată și instalată de inginerii BlueNote Communications oferă cercetătorilor de la I.C.D.E.A.P.A. Galați toate datele necesare, în timp real și istoric, sub formă de rapoarte, pentru a diagnostica problemele de mediu acvatic.

Întregul demers de investigare și diagnosticare este realizat în câteva ore, față de 7 – 10 zile cât ar fi durat în lipsa Centrului de diagnoză tehnologică. Mai mult decât atât, faptul că diagnosticarea nu mai necesită deplasarea unui certătător rezolvă problema listelor de așteptare și eficientizează activitatea de consultanță a Institutului.

Sistem BlueMonitor de tele-medicina pentru pesti realizat impreuna cu cercetatorii de la Galati
Baliza de monitorizare Sistem BlueMonitor de tele-medicina pentru pesti

Baliza de monitorizare a parametrilor acvatici este un laborator plutitor

Monitorizarea parametrilor acvatici din luciuri de apă cu suprafață mare este o provocare tehnologică din cauza mediului acvatic neprietenos cu echipamentele tehnologice, a lipsei alimentării cu energie electrică și a dificultăților de transmisie a datelor către platforma de monitorizare. Proiectul necesita o monitorizare continuă, cu echipamente de achiziție compacte și autonome, cu un necesar de mentenanță minim.

Soluția hardware aleasă este baliza de monitorizare SMART, un echipament destinat monitorizării parametrilor din întinderi de apă care reunește toate funcțiile necesare unui proiect de diagnoză de la distanță a calității mediului acvatic:

  • Măsurare multi-parametru, stocare locală, transmiterea automată a datelor, GPS, alertare locală.

  • Autonomie de funcționare de până la 5 ani datorită sistemului integrat de reîncărcare solară a acumulatorilor.

  • Grad de protecție IP68 pentru rezistență la mediul acvatic, inclusiv în ape cu grad mare de salinitate.

  • Mentenanță minimă, datorită construcției proiectate pentru mediul acvatic.

Rezultatul: Suport științific activ al sectorului piscicol

Suntem aici să vă răspundem la orice întrebare