Interesul pentru eficienta energetica in industrie a crescut o dată cu prețurile tot mai mari la utilități. Monitorizarea centralizată a eficienței energetice din fabrici este unul dintre instrumentele cheie pentru creșterea performanței. Acesta este și motivul pentru care implementarea unui sistem de monitorizare a consumurilor energetice la nivel de linii de producție este finanțat prin fonduri europene, inclusiv în România (POIM 6.2). Dar ca orice instrument care trebuie utilizat activ, o platformă de monitorizare a eficienței energetice trebuie aleasă cu grijă. Iată în continuare principalele 5 aspecte de care trebuie să ții cont atunci când alegi soluția de monitorizare.

1.

Caută o platformă pentru eficienta energetica disponibilă prin browser Web standard

Cel mai indicat este ca platforma de monitorizare să fie accesibilă prin browser Web, fără licențiere pe număr de utilizatori. Vei avea astfel avantajul de acces în platformă pentru toată echipa implicată în implementarea planului de eficiență energetică, fără costuri suplimentare.
În plus, aceasta te va scuti de instalarea de aplicații pe calculatoarele utilizatorilor și îți va da libertatea de a accesa platforma de oriunde. Mai mult decât atât, nu vei fi limitat de configurația sau de sistemul de operare care rulează pe dispozitivul de pe care vei accesa platforma.

2.

Alege o platformă care suportă cât mai mult din infrastructura existentă

Soluția pe care o alegi trebuie să preia date de la echipamentele existente, astfel încât să investești cât mai puțin în hardware suplimentar.
Înainte de a lua decizia de cumpărare, întreabă cum va prelua platforma datele de la utilajele pe care vrei să le monitorizezi. Cel mai bine este să ceri un sistem de sub-contorizare complet pentru monitorizarea consumurilor energetice și a procesului de producție (contoare, senzori, comunicații și platformă de monitorizare), ca să eviți costurile ascunse.

3.

Asigură-te că platforma include toate modulele de care ai nevoie

Cele mai multe platforme au module care se vând separat (de exemplu modulul de raportare). Asigură-te că bugetezi corect soluția de monitorizare eficienta energetica de care ai nevoie și, din nou, evită costurile ascunse. Din păcate această tehnică de ofertare incompletă a devenit o practică destul de întâlnită pe piața de software.
Ca să fie funcțională, o platformă de monitorizare a consumurilor energetice trebuie să aibă minim următoarele module:

  • Un modul de achiziție care să asigure colectarea datelor de pe liniile de producție și care trebuie să suporte protocoalele echipamentelor cu care va comunica.
  • O bază de date proprie, organizată pentru stocarea și filtrarea rapidă a datelor.
  • Modul de calcule și funcții care să permită calculul automat al parametrilor derivați.
  • Modul de design al afișarii proceselor.
  • Modul de raportare (Historian).
4.

Analizează atent serviciile de suport

De multe ori serviciile de suport sunt o sursă de costuri ascunse, și, mai mult decât atât, sunt foarte lente dacă centrul de suport nu este în România.
Platformele dezvoltate de companii internaționale au centrele de suport în India sau China. Astfel, dacă vei avea vreo problemă cu softul de monitorizare eficienta energetica va trebui să creezi un tichet pe o platformă online. Nu vei ști cine și când răspunde, iar problemele sunt și mai grave dacă vei cere deplasarea unui inginer în fabrica ta. Costurile intervențiilor onsite sunt de-a dreptul prohibitive, ora de suport fiind de 250 EUR, la care se adaugă cheltuielile de deplasare, de peste 1500 EUR.
Asigură-te deci că ofertele pe care le primești includ costuri detaliate de suport, și alege un abonament pre-plătit, dacă este disponibil în ofertă.

5.

Lucrează cu specialiști

Echipa care proiectează și implementează sistemul de monitorizare a consumului de energie este la fel de importantă ca și aplicația de SMART metering în sine. Este important să știi câtă libertate de configurare au în platformă cei care îți vor instala soluția, și dacă pot să îți ofere o soluție croită exact pe nevoile tale.

La BlueNote Communications lucrăm cu platforma SCADA BlueMonitor dezvoltată de noi și avem control total asupra acesteia.