Modulul de alertare este unul foarte complex și de asemenea configurabil de către administrator. Se pot defini mesaje de alertă după preferințe cu ajutorul HTML și ținând cont de șablonul unui mesaj de alertă.
Fiecare mesaj de alertă poate fi atribuit unui anumit grup de utilizatori conferind astfel modularitate aplicației.
Utilizatorul stabilește limitele de alertare ale I/O-urilor la crearea acestora. Limitele indică sistemului când trebuie să alerteze. Dacă noua valoare a unui I/O depășește limita inferioară sau cea superioară definită atunci o alertă va fi afișată în funcție de preferințe.
Când o astfel de situație este detectată, BlueMonitor inițiază un mecanism de transmitere a informației despre apariția ei către utilizator. Acest mecanism se numește notificare.
BlueMonitor implementează mai multe tipuri de notificări, unele dintre ele către interfața utilizator, altele către alți destinatari (de exemplu adrese de e-mail sau numere de telefon).
Notificările către interfață sunt:
- ecran – la apariţia unei alerte, numărul alertelor active afișat în interfața utilizatorului crește. Pentru a vedea alertele active, utilizatorul poate consulta Raport alerte la secţiunea Alerte active;
- ecran+sunet – pe lângă incrementarea numărului de alerte active, va fi difuzat un sunet (stabilit de administrator în meniul Setări de sistem), iar dacă dispozitivul de pe care se accesează aplicația este dotat cu ieșire audio acesta poate fi auzit;
- ecran+sunet+pop-up – acest mod de alertare este cel mai complet. Pe lângă modul precedent de alertare, acesta afișează în interfață o fereastră nouă de tip pop-up care informează instantaneu despre alerta apărută. În acea nouă fereastră, utilizatorul poate confirma alerta.
Pe lângă modul instantaneu de alertare, BlueMonitor are un istoric cu toate alertele și datele atașate acestora: data și ora apariției alertei, I/O-ul, valoarea înregistrată, limitele de normalitate stabilite și, în cazul în care alerta este de tipul ecran+sunet+pop-up, utilizatorul care a confirmat alerta.